PLANXES DE PRISAR

PLANXES per ONDULAR i PRISAR (Fluters)

La companyia "American Machine Co." publicitava els seus articles mitjançant postals que regalaven.Es poden veure els fluters Crown, Eagle i les planxes Mrs.Pott's.

E.P.Holly Mf 'G CO.Lockport,New York.Pat.May,6,1873.

Il·lustració a la revista de moda Godey’ fashions de l’any 1870. La revista de l’ època victoriana més llegida per les dones a EEUU.

Els anomenats "Goffering Stacks" eren petits aparells que van ser ideats per poder ondular i prisar les delicades puntes o guarniments de les còfies, colls i punys dels vestits femenins i altres ornaments delicats.Estaven fets de fusta i es van fabricar a partir del 1820.

La roba o la punta emmidonada s'havia de col·locar encara humida intercalada entre les tauletes de fusta i es podien posar davant del foc perque el procés fos més ràpid.

Anglés, segle XIX.

Circa 1800-10.

Probablement de Gales, circa 1800-20.

Taula holandesa. Circa 1840 .Col·lecció de l'autora.

També es van utilitzar unes taules de fusta amb unes estries molt ben fetes i acabades que encaixaven amb les estries d'un rodet complementari que es passava per sobre. La roba col·locada entre la taula i el rodet quedava prisada por la pressió feta.

Circa 1840.

"Anglo-American Pleater" fabricat per James Hammett de Londres

Porta una caixa de fusta i unes instruccions d'ús. Fet de fusta i metall. Mesura 55 cm x 29 cm. De finals del 1800.

Col. de l'autora.

Al segle XIX es troben multitud de formes d’ aparells destinats a ondular la roba: alguns eren per a ús domèstic i altres més sofisticats per a tallers de confecció o de planxat. Algunes planxes tenien una base estriada o acanalada que s’ escalfava al foc o mitjançant un lingot interior i a sobre es posava la planxa fent-la bascular. D’ aquest tipus tenim la famosa GENEVA de 1866 o la SHEPARD amb lingot de 1878, ambdues americanes.

 

"Geneva Hand Fluter"

La GENEVA és una de les més conegudes planxes de prisar. Es una planxa pesada que es va patentar el 21 d’ agost de 1866, es va fabricar fins al 1920 per W.H. Howell Co. of Geneva i es va exportar a tot el món. Tenia dos sistemes de funcionament: el més senzill consistia en escalfar una base ondulada de ferro que es posava damunt d’ un suport i un cop calenta la base se li passava per sobre la part superior, també ondulada, amb un moviment de balanceig que donava lloc al prisat. En aquest model la base i el mànec eren de ferro colat i la resta d’ alumini.

Famosa postal publicitaria.

"Shepard hardware C.O." patentada al 1878 i fabricada a Buffalo, New York. Utilitza el sistema de lingot calent. Col·lecció de l'autora.

Dion_ Rocker Fluter

Patentada en 1868 i 1870, no es va fabricar en grans quantitats,es deia que només s’ havien fet 3000 peces.

The McClure.Patentada a l'any 1883.

"The Erie - Fluter" fabricada l'any 1890 per la companyia Griswold Mfg.Co., Erie de Pennsylvania.Col·lecció de l'autora.

"J.A. Yarger "

Aquesta planxa escalfava la canaladura de sota amb gasolina i podia usar-se pels dos costats, porta protecció per la mà.

Es va patentar el 15 de gener de 1884, es rara i existeixen molts pocs exemplars.

L-R Myeers Goat Fluter. Bella planxa amb forma de cabra. S'escalfava sobre la cuina econòmica o de carbó.

Un altre sistema d'ondular consistia en que el mànec de la planxa s’ obria totalment 180 graus perquè es pogués posar al mig la roba i després al tancar-la amb l’ escalfor i la pressió aquesta quedava marcada.

"Charles W. Monroe" de l'any 1871, combina la funció de planxar i la de prisar. De USA. Mesura 14,5 cm x8 cm.Col·lecció de l'autora.

THE ACME de l’ any 1910 de USA. També combina les dues funcions de planxar i prisar.Col·leció de l'autora.

Al mateix temps sorgeixen les màquines de prisar. Aquesta màquina consistia en uns tubs acanalats de llautó on al seu interior es col·locaven uns lingots de ferro roents. Aquests tubs s'accionaven mitjançant una manivela de fusta que els feia girar.

Bella màquina de prisar, the Dudley Fluter, patentada pel seu mateix fabricant : Charles F. Dudley de Lockport de Nova York el 14 de novembre de 1876.

La patent de 1876 mostra un únic disseny del roll o tub més baix perquè sigui més fàcil introduir la barra de ferro calent a la cambra cilíndrica. A part de la decoració floral ,molt bonica, que ja altres empreses feien en aquestes màquines , la única distinció va ser posar el roller més baix.

CROWN. Col·lecció de l’ autora.

Americana de Philadelphia fabricada per “American Machine” i patentada el 2 de novembre de 1873 i posteriorment l’ any 1877 i l’ any 1880. Funcionava escalfant dos tubs de ferro colat que es col·locaven dintre dels rul·los de llautó i que a l’ accionar-se passaven la calor i el prisat a la roba.

En aquesta cromolitografia de Thomas Hunter s' observa a uns nens admirant un flutter semblant al fotografiat a sota. Circa 1880.La compañia "American Machine Co." promocionava els seus articles regalant postals publicitaries.

Col·lecció de l'autora.

Transportant la Crown.

Crown Jewell, fabricada a l’ any 1923. Col·lecció de l'autora.

“Eagle” patentada el 2 de novembre de 1875 i fabricada per ”American Machine” de Philadelphia. Es fabricava en dues mides, i era corrent que a les cases es trobessin les dues mides. Col.de l'autora.

Fluters &Self-Heating Irons 1885 Catalog Page Hibbard Spencer Bartlett FD1E4

A diferencia de les americanes les planxes angleses posaven els rulos sortits de l’ aparell.    

“CLARKS” de l’any 1860 fabricada a Anglaterra. Colección de la autora.

"Clark" 1830-50 Wolverhampton.

G:W: Ingram de Birmingham. Circa 1844.

Manville,Patent Feb.23,1869.

Sense marca . El dibuix representa una dona amb una gorgera.

“The Original Knox” Susan R. Knox 1877 de Philadelphia manufacturada per American Machine , patentada l’ any 1866. Porta impresa com a símbol la foto de Susan Knox la seva inventora, ella va patentar diferents models.Col·lecció de l'autora.

Aquest aparell servia per prisar les cintes i es troba al Museu de la tècnica de la ciutat alemanya de Diepholz. Per prisar les cintes blanques s'usava el midó , per les de color, la goma aràbiga.